Piparkoogimaja algusest lõpuni

07:58
Eliise selgitab nüüd põhjalikult, kuidas algusest lõpuni, alates piparkoogitaigna valmistamisest kuni maja kaunistamiseni välja, üks jõululik meistriteos valmis saada.

Minu arvates on imetore oma kätega üks maja valmis "ehitada" ja ilusa glasuuri ning kommidega ära kaunistada. Olen ühe korra elus piparkoogimaja valmis teinud ja see oli tõeliselt tore ettevõtmine. Maja sai just sellise näo, nagu mina soovisin ning kogu see protsess ning piparkoogimaja lõhn olid lihtsalt imelised. Mäletan seda siiani!





Kui ma nüüd siin soovitusi jagan, siis arvan, et oluline on mõelda, kuidas piparkoogitainast ise valmistada, kuidas maja olulised tükid valmis küpsetada ja need hiljem püsivalt kokku "liimida" ning kaunistada. Minu juhend on küll pikk, aga loodetavasti on seda lihtsam piparkoogimaja ise kodus järele teha. Alustame siis algusest.

Soovitav on piparkoogitainas ise valmistada, sest koduses retseptis ei ole nii palju soodad kui poes müüdavates tainastes ja seetõttu ei ole ka ohtu, et maja osad liialt paisuksid või nende kuju deformeeruks. Üsna lihtne piparkoogitaigna retsept ca 1kg valmistamiseks:

300 g suhkrut
125 ml kuuma vett
150 g võid
5 tl piparkoogimaitseainet
1 spl hapukoort
1 tl äädikat (30%-list)
1 tk muna
1 tl (triiki lusikas) söögisoodat
0.5 tl soola
450 g nisujahu
Võta paksupõhjaline pann ja pane keskmisel kuumusel 150g suhkrut sellele sulama. Kui suhkur on pisut sulanud, asu massi puulusikaga ettevaatlikult segama. Jälgi hoolikalt kuumust, et suhkur ära ei kõrbeks ja pann suitsema ei läheks. Kui suhkur on täiesti sulanud, tõsta pliidilt ja lisa kuum vesi, sega. Lisa ülejäänud suhkrukogus ja keeda, kuni oled saanud siirupilaadse koostise.
Lisa siirupile piparkoogimaitseaine ja või, sega hoolikalt ja lase jahtuda. Lisa hapukoor, äädikas ja muna ning sega. Lõpuks lisa kuivained: jahu, mille sisse on segatud sooda ja sool ning sõtku tainas ühtlaseks (kätega). Pane tainas kilekotti ja kui see on täielikult maha jahtunud, siis aseta umbes 12ks tunniks külmkappi.

Kui piparkoogimaja materjal on valmis, tuleb alustada maja planeerimisega. Selleks prindi välja maja šabloonid või kasuta enda joonistatud šabloone. Rulli tainas otse küpsetusplaadil laiali nii, et see ei oleks väga õhuke, et vältida maja tükkide murdumist. Maja tarbeks leiad šabloonid aadressilt

Lõika küpsetusplaadi peal välja majatükid ning jäta nende vahele ruumi, sest tainas võib ahjus kerkida. Seinatükkidesse lõika ka aknaavad, mille sisse puista purustatud karamellkomme - kolmveerand kommi ühe akna kohta ja soovitavalt erinevat värvi. Küpseta tükke 190-kraadises ahjus umbes 10-15 minutit sõltuvalt nende paksusest.  Kui tükid on küpsetamise ajal ikkagi deformeerunud, siis kuumana ehk kohe ahjust tulles on veel võimalik neid lihtsasti korrigeerida. Selleks tõsta kogu pannitäis koos küpsetuspaberiga lõikelauale, aseta tüki peale šabloon ning korrigeeri tükid noaga.  Sirged seinad on üsna olulised hilisemaks kokkupanemiseks. Jahuta maja tükid täielikult ja kindlasti sirgel pinnasel ning valmista glasuur. 

Glasuuri valmistamiseks vahusta munavalge mikseriga ja kui oled saanud juba tugeva vahu, lisa järk-järgult tuhksuhkur, kuni oled saanud tugeva läikiva massi. Pane segu kilekotti või kondiitritorbikusse ja lõika otsast parajalt suur tükk maha.Oluline on meeles pidada, et maja tükid tuleb kaunistada enne nende kokkuliimimist. Kaunistamiseks kasuta lisaks rohkele glasuurile ka šokolaadinööpe, vahukomme, dekoratiivseid pärleid või kookoshelbeid.



Minu arvates ongi piparkoogimaja kõige keerulisem koht osakeste kokkuliimimine. Kõige kindlam sidusmaterjal on kuum suhkrukaramell. Selleks kuumuta suhkrut  paksupõhjalises potis, kuni see hakkab kergelt pruunistuma.  Seejärel kasta maja küljed karamelli sisse ja ühenda detailid majaks. Enne katuseni jõudmist lase seinte kinnituskohtadel korralikult ära kuivada , ennetades maja kokkukukkumist.  Kui katus on paigas, kleebi suhkru abiga soovi korral kokku ka korsten ja kinnita see katusele.  Nüüd jääb veel vaid glasuuriga maja täiendada ning alust kaunistada, millele maja paigutatud on.


Maja ümber võib suusatama panna ka karumõmmid või lisada lumised kuused. Mõmmi ja kuuse saab tavaliste piparkoogivormidega hõlpsasti valmistada ning karule saab suusad alla meisterdada värvilistest pulgakommidest.


Veel on aega! Soovitan ka teil, kallid lugejad, üks maja oma kätega valmis ehitada ning pilte oma meistriteostest meiega jagada. Mina püüan sedasama teha :)

Head küpsetamist, liimimist ja glasuurimist!

Eliise

Allikad:



Kommentaare ei ole:

Toetab Blogger.